8 Kasım Dünya Radyoloji Günü

Güncelleme Tarihi: 15/11/2017

Dünya Radyoloji Günü kapsamında ,Biga Devlet Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr.Fatih AKTAŞ tarafından hastane personeline yönelik Radyasyon Kaynakları,Radyasyon Çeşitleri,Radyasyonun Etkileri ve Radyasyondan Korunma konularında 09.11.2017 tarihinde eğitim verilmiştir.

Uzm.Dr.Fatih AKTAŞ;Radyasyon enerjinin ortamda partiküler veya elektromanyetik dalgalar şeklinde yayılmasıdır.Kısacası radyasyon enerjidir;günlük hayatımızın önemli bir parçasıdır.Güneş ışınları ,radyo dalgaları,kızıl ötesi ışınlar,ultiviole ışınlar,televizyon,cep telefonu başta olmak üzere tüm teknolojik cihazlar,tanısal Radyoloji,Nükleer Tıp ve Radyoterapi ünitelerinde radyasyona maruz kalmaktayız.Burada önemli olan ortamdaki radyasyonun iyonizan olup olmamasıdır.İyonizan radyasyon hücre hasarı,DNA mutasyonları ve sonuçta genetik değişikliklere, kanserojen etkilere neden olmaktadır.

İyonizan radyasyon kaynaklarının büyük bir bölümü tıp dünyasında kullanılan X ve gama ışınları olup hastaların ve biz sağlık çalışanlarının maruz kaldığı radyasyon dozu sağlık açısından önem arz etmektedir.Unutulmaması gereken iyonizan radyasyonun zararlı etkilerinin tek bir doza bağlı gelişebileceği gibi zaman içerisinde alınan tekrarlayan dozlara bağlı da gelişebileceğidir.Çocuklar başta olmak üzere tüm hastalarda gerekmedikçe iyonizan radyasyon içeren röntgen, tomografi,skopi gibi tetkiklerin hekim tarafından istenmemesi ve de hasta yakınlarının bu konuda bilinçli davranmaları gerekmektedir.Bu tetkiklerin yerine mümkün olduğunca ultrason,MR gibi iyonizan olmayan radyasyon içeren tetkiklerin  istenmesi uygun olacaktır.En iyi radyasyon dozu; alınmayan dozdur.Böyle bir yaklaşım bizleri ve sevdiğimiz insanları radyasyonun zararlı etkilerinden koruyacaktır,dedi.

radyoloji (2).jpg
radyoloji (3).jpg