Op.Dr.Koray Güneş YÜCEL Rahim ağzı kanseri, rahmin alt kısmı olan rahim ağzında meydana gelen, çoğunlukla HPV virüsü kaynaklı uzun süreli enfeksiyona bağlı olarak gelişen kanser türüdür. Her yıl dünyada 500 bin yeni rahim kanseri tanısı konulmaktadır. Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıkan rahim ağzı kanseri son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır.
Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünden sorumlu olan HPV (“Human Papilloma Virüsler” ) virüsü çok belirti göstermez ve oldukça bulaşıcıdır. Çoğu kadın, hayatının bir döneminde karşılaştığı HPV virüsünü kendi vücut savunma sisteminin yardımı ile yener. Bazı HPV virüsleri ise bu savunma sisteminden güçlü çıkar ve rahim ağzı kanserine neden olabilir. Hastalığa neden olan HPV virüsünden korunmak için önlemler almak ve düzenli sağlık kontrolleri ve taramaları yaptırmak, hastalık oluşmadan veya hastalığın erken döneminde saptanmasına ve tedavide başarıya yardımcı olmaktadır.
Rahim ağzı kanseri, rahim ağzını kaplayan hücrelerin anormal şekilde çoğalıp büyümesi ile başlayan kanser türüdür. Rahim ağzı kanseri, cinsel ilişki sırasında ağrı ve sonrasında vajinal kanama, normalden ağrılı ve kanamanın daha uzun sürdüğü regl dönemleri, adet dışı ve menopoz sonrası vajinal kanama, kıvamlı ve ağır kokulu vajinal akıntı, pelvik bölgede ağrı ve kilo kaybı gibi belirtilere neden olur. Her 100 kadından en az 2’sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanseri yakalandığı bilinmektedir. Rahim ağzı kanserine karşı alınan önlemlerle ile kadınların hayatları boyunca kanserle karşılaşmama oranı çok yüksektir.
Günümüzde rahim ağzı kanserini önlemeye veya erken bulmaya yardımcı olmak üzere geliştirilmiş iki tarama testi yaygın şekilde kullanılmaktadır.Bu tarama testleri HPV testi ve Pap smear testidir.Bu iki test çok basit ve ağrısız 2 testtir ve aynı anda yapılabilmektedir.Bu testler 30-65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda 1 yapılmalıdır ve takip edilmelidir.
Bu testler Toplum Sağlığı Merkezlerinin bağlı birimi olarak faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM),Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM),Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.
Erken teşhis edildiğinde, çok basit şekilde tedavi edilebilen ,hatta günübirlik bir işlemle tedavisi mümkün olan bu hastalık ilerlediğinde maalesef öldürücü olabilmektedir. Dolasıyla neredeyse yüzde 100 önlenebilecek hastalık söz konusuyken farkındalık büyük bir önem arz etmektedir. 30 yaşını geçmiş her kadının 5 yılda bir tarama yaptırmasını öneriyoruz ,dedi.