GEBE OKULU
Bilinçli anneler, sağlıklı nesiller, mutlu aileler anlayışıyla başlatılan gebe okulunun temel hedefi; annelerin mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir gebelik ve doğum sürecini yaşaması, eşinin ve
ailesinin de sürece katılmasını sağlamaktır.
GEBE OKULUNUN AMAÇ VE FAYDALARI
• Gebelere, doğum ve doğum sonrası dönemdeki duygusal durumları ile baş etmeyi öğretmek
• Kendilerini anne ve babalığa hazır hissetmelerini sağlamak
• Eşlerin arasında güçlü ilişkiler ve verimli bir iş birliği oluşturabilmek
• Doğum eylemiyle baş etmeyi öğretip olumlu bir doğum deneyimi kazandırabilmek
• Doğum şekline karar vermek konusunda kişinin kendisini güçlü hissetmesini sağlamak
• Bebek bakımına yönelik becerileri kazandırmak
• Gebenin Doğum sonrası dönemde rahat bir lohusalık geçirmesini sağlamak
• Gebenin Korku ağrı gerginlik döngüsünü kendi başına baş etme mekanizmasıyla yok etmesini sağlamak ve aynı zamanda ağrısız bir doğum yapmasını sağlamak.
GEBE OKULUNA HERKES BAŞVURABİLİR Mİ?
• Gebe okuluna tüm gebelerimiz her zaman başvurabilir.
• Riskli bir gebeliği bulunan gebelerimiz doktor onayı alındıktan sonra programa dahil edilir.
GEBE OKULUNA NASIL BAŞVURULUR?
• Eğitim almak isteyen gebelerimiz hastanemiz poliklinikler 1. katta bulunan; Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniklerinden, Nst Odasından , Ebe Polikliniğinden ve 0286 316 10 06 – 6220 ve 3400 dahili nolu telefondan arayarak kayıt yaptırabilirsiniz.
Gebe Okulu anne adaylarına gebelik süresinde verilen, gebelik, doğum, doğum sonu dönem,
emzirme anne sütü, bebek bakımı, aile planlamasını kapsayan teorik, gebelik, doğum, lohusalık
sürecini kapsayan uygulamalı egzersizlerin olduğu eğitim sürecidir. Eğitimler sonrası katılan gebelere “Katılım Belgesi” verilir. Sağlıklı gebe sağlıklı bebek anlayışıyla, hastanemizde hizmet alan gebelerin katılımı ile gebeliklerinin, doğumlarının, bebek bakımlarının daha bilinçli daha sağlıklı şartlarda gerçekleşmesini sağlamak, gebelerin doğum öncesi, doğum ve doğum sonrasındaki süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için bilgilendirilmeleri amaçlanmıştır.
Faaliyet Akışı Gebe ve Yakınlarına Verilecek Olan Eğitime İlişkin Süreçler
Teorik Eğitimler:
Toplamda 3 modül 4 ders içeren gebe okulunda teorik eğitimler verilir. Eğitimler öncesi tanışma aşaması bulunmaktadır. Eğitimler interaktif yetişkin eğitimi olarak gerçekleştirilir.
Kadın ve erkek üreme organlarının yapısı, hamilelik nasıl oluşur, bebeğin haftalara göre gelişimi, gebelik kontrolleri, gebelikte dikkat edilmesi gereken durumlar, gebelik döneminde sık görülen şikayetler ve çözüm önerileri, gebelikte beslenme, gebelikte öz bakım ve gebelik dönemindeki psikolojik değişikliklerden bahsedilir, gebelikte yapılması gereken egzersizler fizyoterapist eşliğinde uygulamalı gösterilir. Gebelikte hormonlar, hastane çantası içeriği, doğum eylem planı, doğum nasıl başlar, doğum çeşitleri ve doğumu kolaylaştırıcı egzersizlerden bahsedilir . Nefes egzersizleri, doğumu kolaylaştırıcı hareketler, endorfin masajı, lohusalık, anne sütü, anne sütünün bileşimi ve emzirme anlatılır, gebelik dönemi egzersizleri yaptırılır .Anne sütü ve özellikleri, emzirme pozisyonları, süt sağma teknikleri, süt saklama koşulları, meme bakımı ,oksitosin refleksi, yenidoğan bakımı, meme masajı ve banyosu, doğum sonrası aile planlaması anlatılır.
Uygulamalı Egzersiz Eğitimleri:
Kas, solunum ve gevşeme egzersizlerini içermektedir. Gebelikte yapılması gereken egzersizler, doğumu kolaylaştırıcı egzersizler, endorfin masajı ve gebelik dönemi egzersizleri , oksitosin masajı bebek bakımı, bebek masajı ve emzirme eğitimleri verilmektedir.
Gebelikte Yapılması Gereken Egzersizler: Gebelikte yapılması gereken egzersizlerin faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler anlatılarak başlanır. Isınma egzersizleri, kegel egzersizleri, pelvisi hareket ettiren egzersizler, germe egzersizleri, sırt egzersizleri, göğüs ve boyun egzersizleri, karın kas gücünü arttıran egzersizler, bacak ve ayak egzersizlerini içermektedir. Uygulama esnasında gebeler sürekli gözlemlenir ve rahatsızlık hissedenlerin mutlaka egzersizi bırakması sağlanır.
Doğum Ağrısı İle Baş Etmek İçin Yapılması Gereken Egzersizler:
• Doğum ağrısı ile baş etmede ilaçsız yöntemlerden bahsedilir. Hayal kurması, müzik dinlemesi ve bir noktaya odaklanması anlatılır. Gevşeme metinleri ile gebelere müzik dinletilerek gevşemeleri sağlanır. Gebelik sürecinde ve doğumda bunun nasıl kullanacağı anlatır. Doğum esnasında uygulanan tekniklerin ve egzersizlerin yararları anlatılır ve dikkat etmesi gerekenler vurgulanır.
• Masaj, sakral basınç, termal uyarı, pozisyon değişimi yaptırılır.
• Solunum egzersizleri uygulamalı anlatılır. Tam solunum, karın solunumu, göğüs solunumu, yavaş göğüs solunumu, hızlı göğüs solunumu, üflemeli solunum anlatılır ve yaptırılır. Doğumun hangi evresinde hangi solunum egzersizi yapması gerektiği anlatılır. Doğum anında ıkınma sırasında yapması gerekenler mutlaka anlatılır. Uygulama esnasında gebeler sürekli gözlemlenir ve rahatsızlık hissedenlerin mutlaka egzersizi bırakması sağlanır.
Bebek Masajı Bebek Banyosu ve Emzirme:
Bebek masajının faydaları ve uygulama için gerekli malzemeler anlatılarak başlanır. Bebek masajı; yüz masajı, göğüs masajı, kol masajı, karın masajı, bacak masajı ve sırt masajından oluşmaktadır. Maketlerle uygulamalı olarak anlatılır. Uygulamalı olarak bebek banyosu yaptırılır, emzirme teknikleri gösterilir. Bebek masajı ve banyosu uygulamadan sonra video ile gösterilir.
Eğitimlerimiz tamamen ücretsiz olup tüm gebeliklerimiz için planlanmıştır. Eğitim öncesi danışmanlık hizmetimizden faydalanarak yapılacak eğitim gruplarınız belirlenir, böylece ihtiyacınıza uygun eğitimi alırken sizinle aynı dönemdeki gebe kadınlarla iletişime de geçmiş olursunuz. Eğitimi tamamlayan gebelere ve çiftlerimize sertifika verilmektedir.